Palliativ vård

PALLIATIV VÅRD = LINDRANDE VÅRD

En palliativ vård är något som ska ge den döende en trygghet, ömhet och livskvalitet och även lindring och tröst. När man kommit så långt in i den palliativa vården så handlar de inte längre om att bota patienten utan patienten ska få ha sina sista veckor eller dagar i livet fylld med massa livskvalitet och trygghet.

Vanligaste nästan dagliga hanteringen av palliativ vård sker inom landstinget eller kommunens äldreboende, inom den palliativa vården så finns de fyra st hörnstenar som man kan luta sig mot och dessa är

* Symtomkontrollen, detta blir allt mer viktigt när fokus inte längre ligger på att bota.
* Livskvalitet, Detta är nyckelordet inom hela dena palliativa vården. Att få bemötas med resepekt och ömhet.
* Närståendestöd, De anhöriga är i behov av stöd och just inom vård vid livets slutskede så har anhöriga mycket frågor och rädsla som behöver lugnas. Anhöriga tänker med hjärta, personal med hjärna just i detta.
* Teamarbete, detta är otroligt viktigt för en bra vård, alla yrkesgrupper som kan samarbeta och sträva mot samma mål.

När en människa närmar sig döden så säger erfaren personal att de känner de på sig, de ligger i luften och detta kan jag tänka mig kan stämma. Mötet med död blir bekant för varje gång man möter det, men vad är de som händer med oss människor? Vad är våra sista tankar? Ja tankarna kan bli många och svaren söks allt mer. Det som jag tycker är viktigt som blivande USK är att jag vill kunna bemöta mina vårdtagre med största respekt och även dess anhöriga, försöka uppfylla önskemål från bådas håll men även ge mina råd som personal, det som jag tycker är viktigt vid dödsfall är att den döende absolut inte ska behöva känna sig ensam, det ska få vara en trygg övergång. Patienten är det som jag vill sätta i centrum för all den vård jag kommer utföra och speciellt när de gäller palliativ vård. Vi ska låta våra döende få vara vårt centrum.


Källa: Bonniers, geriatrisk omvårdnad





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0