Sorg, vad innebär de för dig?

Sorgen är något som berör oss alla på olika sätt, men hur klarar vi egentligen sorgen? Finns de några faktorer som påverkar oss och vår syn på sorg och hur vi hanterar den? Är ålder en faktor? I alla dessa psykologi böcker står om faser från 1-7 om hur vi går igenom en sorgprocess men gäller den verkligen för oss alla?

Jag har hittat en bild som jag tänkt länge över, vad är sorgen i denna bild? Vad har gjort henne ledsen? Är hon ledsen eller är de chocken som lägger sig? Har hon börjat sörja nyligen?




Palliativ vård

PALLIATIV VÅRD = LINDRANDE VÅRD

En palliativ vård är något som ska ge den döende en trygghet, ömhet och livskvalitet och även lindring och tröst. När man kommit så långt in i den palliativa vården så handlar de inte längre om att bota patienten utan patienten ska få ha sina sista veckor eller dagar i livet fylld med massa livskvalitet och trygghet.

Vanligaste nästan dagliga hanteringen av palliativ vård sker inom landstinget eller kommunens äldreboende, inom den palliativa vården så finns de fyra st hörnstenar som man kan luta sig mot och dessa är

* Symtomkontrollen, detta blir allt mer viktigt när fokus inte längre ligger på att bota.
* Livskvalitet, Detta är nyckelordet inom hela dena palliativa vården. Att få bemötas med resepekt och ömhet.
* Närståendestöd, De anhöriga är i behov av stöd och just inom vård vid livets slutskede så har anhöriga mycket frågor och rädsla som behöver lugnas. Anhöriga tänker med hjärta, personal med hjärna just i detta.
* Teamarbete, detta är otroligt viktigt för en bra vård, alla yrkesgrupper som kan samarbeta och sträva mot samma mål.

När en människa närmar sig döden så säger erfaren personal att de känner de på sig, de ligger i luften och detta kan jag tänka mig kan stämma. Mötet med död blir bekant för varje gång man möter det, men vad är de som händer med oss människor? Vad är våra sista tankar? Ja tankarna kan bli många och svaren söks allt mer. Det som jag tycker är viktigt som blivande USK är att jag vill kunna bemöta mina vårdtagre med största respekt och även dess anhöriga, försöka uppfylla önskemål från bådas håll men även ge mina råd som personal, det som jag tycker är viktigt vid dödsfall är att den döende absolut inte ska behöva känna sig ensam, det ska få vara en trygg övergång. Patienten är det som jag vill sätta i centrum för all den vård jag kommer utföra och speciellt när de gäller palliativ vård. Vi ska låta våra döende få vara vårt centrum.


Källa: Bonniers, geriatrisk omvårdnad





Geriatrik - Start

Vi har fått i uppgift av vår lärare Susanne att vi ska börja skriva om en uppgift inom kursen Geriatrik, jag har valt ämnet, vården vid slutskedet, hur vården går till och vad som sker runt omkring med både anhöriga och personal. Hur påverkar de oss egentligen? Är döden så pass natrulig som vi förväntar oss? Tänker alla så om döden?

Ordet död känner vi igen, ett ord som berört oss alla på något sätt och de berör speciellt våra äldre, men vad händer i vår hjärna och sinne när vi närmar oss de så kallade slutet?
Jag ska under en veckas tid skriva om vad som sker i kroppen, sinnet och hur de berör både personal och anhöriga.

/ Angelina H

RSS 2.0